Η επιλογή στρώματος είναι περίπλοκη διαδικασία και πολλές φορές είναι δύσκολο να κατανοήσει ο μέσος ξενοδόχος ποιο είναι το ιδανικό στρώμα για το κατάλυμά του. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε όλους τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, έτσι ώστε να επιλέξετε ένα ποιοτικό στρώμα που θα αντέξει στον χρόνο.
Ο ύπνος είναι αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι της ξενοδοχειακής εμπειρίας και το γεγονός ότι υπάρχει website για εύρεση στρώματος βάσει ξενοδοχείου δείχνει τη σημασία της εμπειρίας ύπνου για τους ταξιδιώτες αλλά και τις προοπτικές upselling που προσφέρει αυτή η επένδυση. Γι΄ αυτό και η επιλογή στρώματος πρέπει να πραγματοποιείται μετά από μια προσεκτική και εκτενή έρευνα.
Υπάρχουν διάφορα κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας κατά την επιλογή στρώματος, ωστόσο, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι οποιοδήποτε στρώμα και να επιλέξετε, όσο ποιοτικό και να είναι, δε θα είναι ικανό να ικανοποιήσει όλους τους επισκέπτες σας. Καθώς η αίσθηση του ιδανικού στρώματος είναι υποκειμενική, εσείς μπορείτε να προσφέρετε μια ουδέτερη αλλά καλής ποιότητας επιλογή, που μπορεί σίγουρα να είναι η ιδανική για κάποιους, αλλά όχι για όλους.
Το πρώτο κριτήριο επιλογής στρώματος θα ήταν, υπό κανονικές συνθήκες, η σκληρότητα, η οποία, ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση θα λέγαμε ότι είναι μονόδρομος. Το στρώμα θα πρέπει είναι μέτριο ή μέτρια σκληρό, καθώς είναι πιο εύκολο να το τροποποιήσετε με κάποιο ανώστρωμα, ενώ αντέχει καλύτερα στον χρόνο. Οπότε, ας περάσουμε στα υπόλοιπα σημεία-κλειδιά που πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή ενός ξενοδοχειακού στρώματος.
1. Υγιεινή στρώματος: εσωτερικά και εξωτερικά θα πρέπει να είναι ενισχυμένο με αντιβακτηριδιακά υλικά
Η υγιεινή και η καθαριότητα υπήρξαν ανέκαθεν, και πόσο μάλλον τώρα, απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία ενός καταλύματος. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το ότι η αναφορά στην καθαριότητα των δωματίων είναι κομμάτι σχεδόν κάθε ξενοδοχειακής κριτικής. Βεβαίως, πέρα από την τυπική απολύμανση που πρέπει να γίνεται στους χώρους και τα στρώματα, πολλά στρώματα πλέον χρησιμοποιούν υφάσματα τα οποία μετά από επεξεργασία έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Ο πιο κοινός τρόπος για να αποκτήσει ένα στρώμα αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ο οποίος χρησιμοποιείται και από τις περισσότερες βιομηχανίες, είναι η εφαρμογή αλόης. Πέρα από αυτόν τον τρόπο, έχει παρατηρηθεί ότι το φυσικό λάτεξ και το knitted tencel είναι επίσης αντιμικροβιακά, ενώ έχει αναπτυχθεί και αντίστοιχη τεχνολογία με φυσικά έλαια ελιάς.
Τα παραπάνω αφορούν το εξωτερικό μέρος του στρώματος. Το εσωτερικό μέρος, από την άλλη, χρειάζεται την ίδια ή ίσως και περισσότερη προστασία και φροντίδα από το εξωτερικό. Είναι σημαντικό τα υλικά μέσα στο στρώμα να το προστατεύουν από τη φθορά και την ανάπτυξη μικροβίων ή σκόρων, οπότε πρέπει να υπάρχουν και στο εσωτερικό υλικά και ενισχυμένα υφάσματα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Κάτι στο οποίο πρέπει να δώσετε εξαιρετική έμφαση είναι τα Pocket Spring να είναι καλυμμένα με αντιμικροβιακό ύφασμα.
2. Ποιοτικό σύστημα υποστήριξης: Το σύστημα υποστήριξης του στρώματος να ακολουθεί τις τελευταίες τεχνολογίες και να μην είναι “ξεπερασμένο”
Photo by Roberto Nickson on Unsplash
Εξαιρετικά σημαντικό για κάθε στρώμα είναι το επίπεδο στήριξης που παρέχει. Πριν επιλέξετε ένα στρώμα, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε την αρχική και βασικότερη διάκριση μεταξύ στρωμάτων, που είναι ανάμεσα σε ανατομικά και ορθοπεδικά. Στα ορθοπεδικά τα ελατήρια (τύπου bonnel) είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και προσφέρουν μια σκληρή αίσθηση, ενώ τα ανατομικά αποτελούνται από ζώνες ελατηρίων από Pocket Springs, latex, memory foam, ή αφρώδη υλικά και προσφέρουν μια πιο μαλακή αίσθηση.
Για τα ξενοδοχεία προτείνονται τα ανατομικά στρώματα, καθώς απευθύνονται σε μεγαλύτερη γκάμα ανθρώπων. Τι συμβαίνει όμως με τις ζώνες στήριξης αυτών των στρωμάτων; Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι ζώνες στήριξης δεν είναι τίποτα περισσότερο από groups ελατηρίων μέσα στο στρώμα που έχουν διαφορετική σκληρότητα για να αγκαλιάσουν καλύτερα ή στα σημεία που αυτό είναι σημαντικό το σώμα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στρώματα ακόμα και με 7 ζώνες στήριξης, το οποίο όμως δε σημαίνει ότι αυτά τα στρώματα έχουν μεγαλύτερη αξία από άλλα με 4 ζώνες στήριξης. Πριν επιλέξετε λοιπόν τον τύπο στρώματος, ρωτήστε ποια είναι η χρήση της κάθε ζώνης.
3. Ποιότητα υλικών για έξτρα αντοχή στον χρόνο: Να έχει ενισχυθεί το εσωτερικό του στρώματος με ανθεκτικά υλικά που αντέχουν στον χρόνο
Photo by No Revisions on Unsplash
Η ανθεκτικότητα του στρώματος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με τη συνεχή χρήση από διαφορετικούς σωματότυπους μπορεί εύκολα να φθίνει η ποιότητά του. Προκειμένου τα στρώματά σας να αντέξουν στον χρόνο για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται, θα πρέπει να δώσετε έμφαση στο εσωτερικό τους και στα υλικά από τα οποία αποτελούνται.
Τα ελατήρια πρέπει να είναι φτιαγμένα από ατσάλι και προστατευμένα με ύφασμα που να περιέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επίσης, προτιμήστε το φυσικό λάτεξ από το τεχνητό, αν και το κόστος του είναι αρκετά υψηλό, το οποίο είναι και ένα δίλημμα που μπορεί να αντιμετωπίσετε όσον αφορά την επιλογή στρώματος.
Πλέον χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά μέσα στα στρώματα, ωστόσο, πολλές φορές η χρήση τους εξυπηρετεί ως επί το πλείστον το marketing και τη δικαιολόγηση του υψηλού κόστους, οπότε καλό θα ήταν να προσέξετε ώστε κάθε τι που υπάρχει μέσα στο στρώμα να έχει πραγματικό λόγο ύπαρξης.
4. Εγγύηση: Τα χρόνια της εγγύησης του στρώματος δείχνουν πολλά για την ποιότητά του, οπότε όσο περισσότερα τόσο πιο ανθεκτικό αναμένεται να είναι το στρώμα
Photo by Kathyryn Tripp on Unsplash
Ένα καλό στρώμα παρέχει συνήθως από 5 έως 20 χρόνια εγγύηση. Φυσικά, όσο καλύτερα τα υλικά, τόσο μεγαλύτερη η εγγύηση, οπότε αυτή η πληροφορία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως αποτελεσματικός τρόπος να κατανοήσετε την ποιότητα του στρώματος. Ωστόσο, μη θεωρήσετε ότι η εγγύηση θα σας προστατεύσει από κάθε είδους φθορά, καθώς πολλές φθορές δεν καλύπτονται από αυτή. Αν σας ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι, θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις της.
5. Δυνατότητα προσαρμογής του μεγέθους: Είναι σημαντικό το κρεβάτι να είναι μεγάλο, αλλά δεν πρέπει να κλείνει τον χώρο του δωματίου και να το κάνει να φαίνεται μικρότερο
Photo by bruce mars on Unsplash
Ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι είναι ότι πολλές φορές οι αναλογίες των επίπλων μέσα στο δωμάτιο δεν είναι οι σωστές, με αποτέλεσμα οι αξιοποιήσιμοι χώροι του δωματίου να είναι περιορισμένοι, με αντίκτυπο τόσο στην εμπειρία διαμονής όσο και στη διαδικασία καθαριότητας του δωματίου. Πολλές εταιρείες πλέον δίνουν την επιλογή custom μεγέθους, πέρα από τα προκαθορισμένα 150×200, 160×200 ή 160×190.
Οπότε, μπορείτε να καταγράψετε τις αναλογίες των επίπλων για κάθε τύπο δωματίου και να ζητήσετε custom-made στρώματα, τουλάχιστον για τα μικρότερα δωμάτιά σας, έτσι ώστε να δημιουργήσετε πιο ευρύχωρα δωμάτια. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι και ο σκελετός του κρεβατιού θα πρέπει πιθανόν να είναι custom-made, το οποίο μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος του.
Αυτά ήταν τα πέντε σημεία που πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή του ιδανικού στρώματος. Δίνοντας έμφαση στα παραπάνω, δε θα οδηγηθείτε στην επιλογή ενός απλώς άνετου στρώματος αλλά ενός στρώματος που θα αντέξει στον χρόνο χωρίς φθορές. Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το κόστος δε θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο επιλογής, καθώς ένα κακό οικονομικό στρώμα θα καταλήξει να είναι πιο ζημιογόνο από ένα ελαφρώς ακριβότερο, ενώ η κακή εμπειρία ύπνου μπορεί να γίνει αιτία αρνητικών κριτικών και να αποτρέψει μελλοντικές κρατήσεις ή πιθανούς repeaters.
Comments