Μάθετε τους τύπους στρωμάτων, τη διάρκεια ζωής τους, πώς να εντοπίζετε πότε ένα στρώμα θέλει αντικατάσταση και άλλες χρήσιμες πληροφορίες που θα παρατείνουν τη χρήση τους!
Κάθε ξενοδοχειακή μονάδα χρειάζεται να δίνει την πρέπουσα σημασία σε κάθε τομέα της έτσι ώστε να προσφέρει μια συνολικά ευχάριστη διαμονή στους επισκέπτες της – πόσο μάλλον όταν αφορά την κύρια υπηρεσία κάθε καταλύματος, που είναι η παροχή προσωρινής στέγης. Αν μη τι άλλο, η ποιότητα του ύπνου πρέπει να μπαίνει σε άμεση προτεραιότητα, αλλά και να διατηρείται ευλαβικά καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του καταλύματος.
Είναι δεδομένο ότι όταν ο επισκέπτης κοιμάται ξεκούραστα, οι διακοπές του είναι πιθανότερο να κυλήσουν ομαλά και ευχάριστα, ενισχύοντας έτσι άμεσα την ικανοποίησή του σε σχέση με τη συνολική εμπειρία διαμονής. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλατε να έχετε παραπονεμένους πελάτες που αντιμετώπισαν δυσκολία στον ύπνο. Φυσικά, ο κυριότερος παράγοντας που συνδέεται άμεσα με την εμπειρία ύπνου που προσφέρετε είναι το στρώμα, γι’αυτό και αξίζει να επενδύσετε σε ένα υψηλής ποιότητας στρώμα, το οποίο θα πρέπει να συντηρείται σχολαστικά.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσετε για τη συντήρηση των στρωμάτων σας, αλλά ένα σύνολο ενεργειών που θα δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες έτσι ώστε να παρατείνετε την αντοχή και τη διάρκεια τους. Άλλωστε, κάθε στρώμα, ανάλογα το υλικό κατασκευής του και την συντήρηση που γίνεται, έχει τη δική του διάρκεια ζωής.
Tip: Τα μαξιλάρια είναι εξίσου σημαντικά με το στρώμα και επηρεάζουν άμεσα την εμπειρία ύπνου των επισκεπτών. Καθώς όμως πρόκειται για τις εξατομικευμένες ανάγκες και προτιμήσεις του κάθε επισκέπτη, αν το επιτρέπει το budget σας, προσθέστε pillow menu έτσι ώστε να επιλέγουν οι ίδιοι οι επισκέπτες το μαξιλάρι που τους βολεύει καλύτερα.
Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τα στρώματα στο ξενοδοχείο σας και ποια είναι η μέση διάρκεια ζωής τους;
Photo by Taisiia Shestopal on Unsplash
Η μέση διάρκεια ζωής ενός στρώματος είναι μεταξύ 5 με 10 έτη. Οι κατασκευαστές συνήθως προτείνουν τα 5-8 έτη αλλά η αντοχή ενός στρώματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι ο τύπος, τα υλικά κατασκευής του, το βάρος του, η συντήρησή του, η καθαριότητά του και, τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο προσεκτικοί είναι οι επισκέπτες σας με το στρώμα.
Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες συνήθως αλλάζουν στρώματα ανά 3 με 5 έτη, τα μικρότερης κλίμακας ξενοδοχεία ανά 5 με 7 έτη, ενώ τα ενοικιαζόμενα και budget ξενοδοχεία ανά 7 με 10 έτη. Και πάλι, τον τελικό λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, οι οποίοι είναι απαραίτητο να κάνουν τους ελέγχους τους έγκαιρα, πριν αρχίσει η φθορά του στρώματος και, ύστερα να προβούν στην άμεση αντικατάστασή του.
Κατηγορίες στρωμάτων και η αντοχή τους στο χρόνο
Photo by Filmreal Studio on Unsplash
Ανάλογα τη κατηγορία στρώματος που θα επιλέξετε και τα υλικά κατασκευής του, αλλάζει και η διάρκεια ζωής του. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς μερικές κατηγορίες στρωμάτων και πως αυτά ανταποκρίνονται με την πάροδο του χρόνου.
Κατηγορία Στρώματος: Latex
Διάρκεια Ζωής: 10-12
Περιγραφή: Το υλικό λάτεξ έχει μοναδικές ιδιότητες, όπως η φυσική του σύσταση, η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η αντίδραση στην πίεση. Θεωρείται από τις πιο ακριβές κατηγορίες και συνάμα από τα ποιοτικότερα στρώματα που μπορείτε να επιλέξετε, με ανθεκτικότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής.
Κατηγορία Στρώματος: Αφρού μνήμης
Διάρκεια Ζωής: 10
Περιγραφή: Από τα πιο σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των στρωμάτων και αναπτύχθηκε από τη NASA. Το υλικό αυτό έχει μοναδικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι παίρνει το σχήμα του σώματος του ατόμου που το χρησιμοποιεί.
Κατηγορία Στρώματος: Υβριδικά
Διάρκεια Ζωής: 6-8
Περιγραφή: Τα υβριδικά στρώματα αποτελούνται από ένα συνδυασμό υλικών όπως latex, αφρό, ελατήρια και άλλα, που έχουν σκοπό το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Θα τα συναντήσετε ευρέως στην αγορά μιας και με αυτόν τον τρόπο ο αγοραστής πετυχαίνει το λεγόμενο value for money.
Κατηγορία Στρώματος: Αέρος
Διάρκεια Ζωής: 6
Περιγραφή: Οι θύλακοι αέρος είναι μια νέα τεχνολογία που λειτουργεί όπως τα συμβατικά ελατήρια, αντισταθμίζοντας την πίεση που ασκείται από το βάρος του σώματος. Στα συν των στρωμάτων αυτών είναι ότι επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία της θερμότητας και είναι σχετικά πιο δροσερά. Ο συγκεκριμένος τύπος στρώματος είναι δημοφιλής στο εξωτερικό.
Τεχνικές συντήρησης και ξενοδοχειακά tips για τη βέλτιστη δυνατή διάρκεια ζωής των στρωμάτων σας
Photo by Maria Orlova on Unsplash
Με την κατάλληλη συντήρηση, ένα στρώμα μπορεί να ξεπεράσει αρκετά το προσδόκιμο ζωής του. Αλλά, σε περίπτωση μη συντήρησης, μπορούν μάλιστα και να μειωθούν τα χρόνια που θα προσφέρει άνεση και ποιότητα ύπνου στους ταξιδιώτες σας. Μιλώντας για ξενοδοχειακό στρώμα, οι απαιτήσεις είναι αρκετά υψηλές και η καθημερινή χρήση από διαφορετικούς σωματότυπους προσθέτει παραπάνω στρες στο στρώμα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται σαφώς τακτικότερους ελέγχους και σχολαστικό καθαρισμό.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά χρήσιμα ξενοδοχειακά tips και σας τα παρουσιάζουμε:
Ανά 2 εβδομάδες πραγματοποιήστε περιστροφή 180°, καθώς η περισσότερη πίεση βρίσκεται στην περιοχή της πλάτης, οπότε τη μεγαλύτερη πίεση τη δέχονται τα ελατήρια της πάνω πλευράς.
Ανά 1 μήνα γυρίστε την επιφάνεια του στρώματος, έτσι ώστε να διαμοιραστεί η πίεση που ασκείται σε κάθε πλευρά, και να βρει χρόνο η πλευρά που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως να επανέλθει στη φυσική της κατάσταση.
Χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό κάλυμμα (επίστρωμα) για αποφυγή λεκέδων. Προτιμήστε το κάλυμμα να είναι αδιάβροχο και αλέκιαστο, και το ύφασμα να είναι ενισχυμένο έτσι ώστε να έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Μη χρησιμοποιείτε νερό ή χημικά καθαριστικά πάνω στο στρώμα, ενδέχεται να απορροφηθούν και να του δημιουργήσουν εσωτερική υγρασία και δυσάρεστες οσμές.
Α ερίζετε τακτικά τον χώρο και αφήνετε το στρώμα ακάλυπτο για μερικές ώρες μέχρι να το στρώσετε ξανά, ώστε να αποφεύγεται η υγρασία και τα τυχόν ακάρεα. Τα στρώματα συνηθίζουν να απορροφούν οσμές από τον περιβάλλοντα χώρο και γι’αυτό τα δωμάτια των ξενοδοχείων πρέπει να αερίζονται καθημερινά.
Τα κλινοσκεπάσματα, είτε τα πλένετε εσείς είτε τα αναλαμβάνει κάποια εταιρεία, θα πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό σε θερμοκρασία 60°C ή και υψηλότερη. Αυτή η θερμοκρασία είναι ιδανική για την απολύμανση από τα μικρόβια και τα βακτήρια.
Δώστε περισσότερη έμφαση στις τάβλες που θα επιλέξετε, οι οποίες δεν πρέπει να έχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Όσο μικρότερες οι αποστάσεις, τόσο το καλύτερο. Σε μεγάλα στρώματα οι κατασκευαστές συνιστούν να υπάρχει τουλάχιστον ένα κεντρικό πόδι στήριξης στο πλαίσιο για έξτρα ασφάλεια.
Μη σηκώνετε το στρώμα από τις λαβές. Οι λαβές βρίσκονται εκεί μόνο για την τοποθέτηση του στρώματος στο κρεβάτι, όχι για ανύψωση ή μεταφορά.
Smart Hotel Tip: Μια έξυπνη τακτική των ξενοδοχείων είναι η σημείωση κάθε άκρου του στρώματος και παρακολούθησή του ανά τρίμηνο από το housekeeping. Για παράδειγμα, το ένα άκρο θα λέει “Ιανουάριος” (δεξιά πλευρά), το άλλο “Απρίλιος” (ανάποδα), το επόμενο “Οκτώβριος” (δεξιά πλευρά πάνω) και τέλος το τελευταίο “Ιούλιος” (ανάποδα). Κάθε φορά που μπαίνουμε σε έναν από αυτούς τους μήνες θα ρυθμίζετε το στρώμα κατάλληλα έτσι ώστε το όνομα του αντίστοιχου μήνα να βρίσκεται δεξιά προς τα πάνω, στους πρόποδες του κρεβατιού.
Τα σημάδια που σας δείχνουν ένα στρώμα ότι θέλει αλλαγή
Photo by Ty Carlson on Unsplash
Έρχεται και εκείνη η ώρα που πρέπει να αλλάξετε τα στρώματα των δωματίων σας, αλλά πως θα το καταλάβετε; Υπάρχουν κάποια σημάδια που παρουσιάζονται παρακάτω και θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε άμεσα πότε πρέπει να αντικαταστήσετε τα στρώματά σας. Μερικά από αυτά τα σημάδια είναι ο χρόνος, τα βαθουλώματα ή σπασμένα ελατήρια, τα παράπονα από τους πελάτες σας, αλλεργικές αντιδράσεις ή επίμονα ακάρεα που δεν εξουδετερώθηκαν με την αποστείρωση και τον ατμό, εξογκώματα ή ασυμμετρίες, καθώς επίσης και ο θόρυβος.
Σημαντικό είναι να ελέγξετε πότε τα αγοράσατε και πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε. Μπορεί τα στρώματά σας να μην έχουν φθαρεί ακόμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε και τη φυσιολογική φθορά των υλικών και της ελαστικότητάς τους. Εάν το housekeeping του ξενοδοχείου σας παρατηρήσει περίεργα βαθουλώματα ή σπασμένα ελατήρια σε κάποιο στρώμα σας, τότε χρήζει άμεση αντικατάσταση.
Γενικά, εάν παρατηρήσετε ασυμμετρία σε κάποιο στρώμα, όπως μαλακές και σκληρές επιφάνειες ή χαμηλότερα σημεία, ο ύπνος θα είναι άβολος και θα προκαλέσει στου επισκέπτες σας μυϊκούς πόνους και πιασίματα. Επιπλέον, εάν λάβετε κάποιο σχολιασμό ή σας κάνουν παράπονα για τον ύπνο τους οι πελάτες σας, τότε θα πρέπει να ελέγξετε και να αλλάξετε άμεσα το στρώμα. Τέλος, εάν το στρώμα κάνει θόρυβο κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι σημάδι ότι θα πρέπει να το αλλάξετε.
Πώς να αξιοποιήσετε το παλιό σας στρώμα ανάλογα με την πολιτική της επιχείρησής σας και την κατάστασή του
Photo by Point3D Commercial Imaging Ltd. on Unsplash
Μετά την αλλαγή του στρώματός σας, πρέπει να φροντίσετε και για τις ενέργειες που θα κάνετε για το παλιό σας στρώμα. Μπορείτε να επιλέξετε τη δωρεά σε μικρότερα ξενοδοχεία ή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως ορφανοτροφεία, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, παιδιών κ.α., τη μεταπώληση σε άλλα μικρότερα ξενοδοχεία τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καινούργια και, τέλος, υπάρχει και η λύση να τα στείλετε σε ΧΥΤΑ, σε περίπτωση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αλλιώς!
Επίλογος
Photo by Charles Deluvio on Unsplash
Οι επισκέπτες σας θα περάσουν ένα μεγάλο μέρος της διαμονής τους επάνω στο στρώμα του δωματίου τους. Ο ύπνος σχετίζεται με πολλές λειτουργίες του ανθρώπου, είτε είναι σωματικές, είτε πνευματικές, είτε οργανικές. Κάθε ξενοδοχείο λοιπόν, έχει την ευθύνη να συντηρεί κατάλληλα τα στρώματα των δωματίων του, να καθαρίζει και να αερίζει σωστά τα δωμάτια σε καθημερινή βάση, και τέλος να ελέγχει και να αλλάζει έγκαιρα τα παλιά στρώματα. Ανάλογα την επιλογή του στρώματος και των υλικών, θα υπάρχει και ο αντίστοιχος χρόνος ζωής του σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή συντήρηση αυτών.
Ως ξενοδόχοι, εάν δώσετε την προσοχή που χρειάζεται στα στρώματα σας, θα έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα και θα βγείτε κερδισμένοι σχετικά με την ποιότητα της συνολικής ξενοδοχειακής εμπειρίας που προσφέρει το κατάλυμά σας, εξασφαλίζοντας έτσι ευχαριστημένους πελάτες αλλά και μεγαλύτερο κέρδος μιας και θα φτάνετε τα μέγιστα έτη ζωής του στρώματος.
Comments